"Jag var nära på att spela bort mitt liv."

Som 18-åring gick jag in i den berömda väggen och fastnade i ett långvarigt spelmissbruk. Skulder och ångest var min vardag under flera års tid. Tyngd av missbrukets närvaro orkade jag ett tag inte stå emot, och det kostade mig nästan livet. Hur kunde det bli så fel?

Jag, Philip Mårtensson, vill idag belysa vad spel om pengar faktiskt innebär och hur det ter sig i vårt samhälle. Att spelmarknaden tar sitt ansvar för att skydda våra konsumenter är en utopi, konsumenter tillåts spela bort hela sin
egendom utan åtgärder. Förändring är ett måste och jag ska påverka spelrörelsen i rätt riktning. Att ta ansvar för de problem som spelbolagen skapar är för mig en självklarhet.

Hur hamnade jag här?

Från lockande och säljiga spelerbjudanden, till självmordsförsök, till att försöka förändra världen.

  • Hur dagens ungdomar egentligen mår är en väldigt komplex fråga att besvara. Ett välkänt begrepp som det pratas om är den psykiska ohälsa som växer i takt med det ställs högre krav på att prestera, inte bara i skolan utan även bland kompisar. Det gäller att hitta en identitet och vara en i mängden för att leva upp till samhällets normer och värderingar som sprids som en löpeld på sociala medier. Alkohol, droger och spel förekommer som en del av att experimentera med vad som är rätt och fel samtidigt ett gott resultat i skolan lägger grunden för att kunna konkurrera ut andra kandidater för kommande universitetsstudier. Jag var killen som låg i bottenstriden med utanförskap och dåliga betygskriterier. Jag var en av väldigt många som levt i en verklighet av en djup oro som aldrig kom upp till ytan. Kanske var det inte en slump att jag självmedicinerade min oro för framtiden med att spela om pengar. Det blev en kontraproduktiv handling och med facit i hand så kan jag inte svara på om den psykiska ohälsan kan ha spelat roll. Det kan nog ingen men det kan ligga något i det för det är ack så viktigt att prata om hur vi egentligen mår för att eventuellt kunna fånga upp problem i god tid. Väl fast i ett missbruk så är det väldigt svårt att komma ur och rent av livsfarligt, beroendet talar för sig själv till den dagen konsekvenserna är ett faktum. Jag vill ställa frågan som skolsystemet aldrig ställde till mig. Hur mår du egentligen?

  • Mitt liv kantades under fyra års tid av svek och ångest. Ärligt talat fanns det inte en dag som inte gick ut på spel. Livet var minst sagt som en enda lång bonus av fria spins och gratis pengar, där bankkontot ständigt präglades av tomhet. Jakten på pengar och kicken av nästa spel resulterade i lån och krediter. Tillslut blev det för mycket skulder att hantera. Då livet kräver att du har en inkomst för att kunna försörja dig själv var det kanske inte så konstigt att jag var en av många som också försökte ta mitt liv. Under sommaren 2016, drabbades jag av en akut alkoholförgiftning följt av ett nytt försök där jag tände eld på mig. Liggandes på sjukhus i en månad med smärtan av brännskador fick mig att tänka och sätta mycket perspektiv på vad livet faktiskt innebär. På något sätt blev detta vändpunkten i mitt dåvarande miserabla liv.

     

  • Idag har jag förändrat mitt liv på alla punkter och ser numera möjligheter. Men missbruk är mer än bara att må bra. Jag tänker fortfarande på problem som varit och ser ner på mig sig själv i långvariga depressioner, som jag tyvärr få acceptera. Marknaden ser mig som en guldkund och bokstavligen matar ut bonusar. Det finns ett aktivt val för alla människor att vilja förändra sitt liv som missbrukare till att bli spelfri men spel om pengar medför konsekvenser som samhället inte tagit i beaktning. Det råder en väldigt stor okunskap kring spel om pengar. Jag startade Betless för att förändra spelmarknaden i rätt riktning och nu börjar det ge resultat. Det måste byggas en medvetenhet kring våra spelvanor. Nollvision mot spelmissbruk är ett måste.

Spelbolag tjänar enorma summor pengar på människor med spelproblematik. På mina föreläsningar berättar jag hur det går att komma ur.

Philip Mårtensson

Nätverka

En kritisk syn på spelande

Genom att sprida information om spel och spelmissbruk, så strävar vi efter att andra personer ska få en djupare förståelse för att spel om pengar kan vara farligt för det personliga välmåendet.